Toen ik dit schreef zaten we in het laatste weekend van onze vakantie. Je kent dat misschien wel. Je hebt nog vakantie, maar tegelijk moet je alles opruimen van de vakantieperiode en begint je dagelijks leven weer.
De vakantie is bedoeld om weer op te laden, om even los te zijn van alles, om tot rust te komen. Telkens weer vind ik het heerlijk om tot rust te komen, om los te laten, om ergens anders te zijn, om even met z’n tweetjes te bepalen wat je gaat doen. Of niet gaat doen.
En tegelijk: je bent wie je bent, je blijft wie je bent, je gedachten gaan naar gezin, kerk en werk en het enige verschil is dat je ergens anders bent. En dat moet je volgens mij ook niet erg vinden. Je identiteit ligt in Christus, in het leven dat God jou heeft gegeven, je zult daar nooit los van komen denk ik.

Voor de vakantie schreef ik:
“Lieve mensen, de kerk van 2022 en daarna heeft Geest vervulde mensen nodig, die hun leven aan God geven, die hun tijd aan God geven, die hun geld aan God geven, hun interesses en hun relaties. Mensen die hun hele leven toewijden aan God. Mensen die zich volledig over geven aan God.” Ik ben benieuwd of u daar over heeft nagedacht, zoals ik u vroeg.
In de vakantieperiode werd het zo geleid dat ik 2 keer achter elkaar sprak, waarbij ik ontdekte dat de boodschap telkens verbonden was met de vorige of de volgende boodschap. Ik zal proberen om die drie boodschappen achter elkaar in een boekje te zetten, voor wie in die periode iets heeft gemist en voor dat wil ‘inhalen’. Deze boodschappen gingen over je eigen relatie met God en over de omgang met elkaar. Misschien wel een voorbode op wat gaat komen: God is bezig in de gemeente. God maakt ons klaar voor wat gaat komen.

In de komende maanden staat er veel te gebeuren: er wordt een baby opgedragen en gezinnen willen ingevoegd worden. We hebben met 3 gezinnen gesprekken gehad en ze staan te trappelen om in te stappen in de gemeente.
We gaan op 6 september weer starten met de ontmoetingsavonden rond het thema ‘gemeente zijn’.
Op 25 september komt Matthijs Vlaardingerbroek met zijn kindertheater en poppen om ons mee te nemen in het thema ‘Samen’. En er gaat nog meer gebeuren, waar wij zelf het fijne nog niet eens van weten…. Maar God is aan het werk!

Hierboven heb ik opgeschreven ‘een nieuw seizoen’. Ik denk daarbij niet aan de kalender of aan wat gebruikelijk is in het kerkelijk jaar. Ik denk aan wat God zegt in Zijn Woord tegen Zijn uitverkoren volk, in Deuteronomium 28:12 en 13
12 Hij zal zijn rijke schatkamer, de hemel, voor u openen en op tijd regen laten komen om u elk seizoen goede oogsten te geven. Hij zal alles zegenen wat u doet, u zult aan vele volken lenen, maar u zult niet van hen hoeven te lenen. 13 Als u alleen maar luistert en gehoorzaamt aan de geboden van de Here, uw God, die ik u vandaag geef, zult u in alles voorop lopen en niet achteraan komen en zal uw weg altijd omhoog voeren.

Ik verlang naar de zegen van de Allerhoogste op alles wat wij doen. Ik verlang er naar dat Hij zijn rijke schatkamer zal openen. Ik verlang naar de oogst, mensen die tot God komen en zich thuis zullen voelen in onze gemeente. Daar hoort bij dat ik gehoorzaam aan God. Dat wíj gehoorzamen aan God.
We leven in een bijzondere tijd. Vluchtelingen trekken Europa binnen door armoede, vervolging of oorlog en slapen buiten in Nederland, Rusland vecht nog in Oekraïne, ziekten en virussen gaan rond, de energieprijzen zijn torenhoog en mensen in Nederland maken zich zorgen of ze nog rond kunnen komen.
Er is maar 1 oplossing: dicht bij God leven. Hem vertrouwen voor jouw leven, voor jouw financiën, voor jouw zorgen in deze tijd. Jezus is het antwoord.
Ik moet denken aan een Gospelliedje van Jessy Dixon uit mijn tienertijd. ‘Jesus is the answer for the world today’ (op het album ‘Live rhymin’ van Paul Simon, zoek het maar eens op Youtube).
Het is de tijd dat mensen in ons land hulp nodig hebben, een uitweg zoeken, eenzaam zijn en misschien wel honger hebben. Er zijn mensen die de warme maaltijd overslaan door geldgebrek. Wat is ons antwoord?
Jezus in woord en daad.

Gerdo