Iets nieuws….
Als je dat hoort of leest, dan kan je overal aan denken.
Stel je bent jarig en je krijgt een cadeautje. Iets nieuws. Iets wat je graag wilde hebben en je hebt het zo maar gekregen. Dan ben je blij.
Of je verzamelt dingen. En je krijgt een nieuw onderdeel voor je verzameling op je verjaardag of je vindt iets in de kringloopwinkel. Ook dan ben je blij.
Of je bent op zoek naar een jurk en je kan maar geen leuke vinden. En dan ineens, in een winkel waar je het niet verwacht te vinden, hangt daar ineens die leuke jurk die je kan kopen. En ook dan ben je blij.

Dat zijn natuurlijk allemaal dingen waar je blij van kan worden. Maar het zijn ook echt dingen. Speelgoed dat weer kapot gaat, of waar je te groot voor wordt. Of een verzameling die er maar staat en waar je verder niets meer mee doet. Of kleding die verslijt of uit de mode raakt.

Je kunt ook denken aan nieuwe dingen die gaan gebeuren. Dingen die je misschien spannend vindt en die soms leuk zijn en die soms ook niet leuk lijken. Misschien je eerste zwemles, of voor het eerst naar school, of na de vakantie weer terug naar school. Of beginnen op de nieuwe school of aan een studie aan een hogeschool of universiteit of aan een nieuwe baan.
En verhuizen, nieuwe vrienden zoeken, een kerk vinden in je nieuwe woonplaats. Allemaal nieuwe dingen.
Dingen die eerst nieuw zijn, maar waar je later misschien van zegt: was dat nou alles? Heb ik me daar zou druk over gemaakt? Heb ik daar nou buikpijn over gehad?
Het gaat weer voorbij en je kijkt er later op terug en het is geschiedenis geworden.

Ik moest denken aan ons motto voor 2021. Daarin zegt God door zijn boodschapper de profeet Jesaja, tegen zijn volk:

Denk niet aan de dingen van vroeger, let niet op de dingen van het verleden. Zie, Ik maak iets nieuws. Nu zal het ontkiemen. Jesaja 43: 18 en 19a

God kan dus ook nieuwe dingen doen en nieuwe dingen maken.
Hij wil dat ook doen voor jou, of je nou groot bent of klein, oud of jong. Lees de getuigenis van Trudie Bakker maar eens.
Hij zegt: niet meer denken aan hoe het was of aan wat is geweest, niet meer denken aan vroeger. Denk maar aan een nieuw begin. Dat kan nu gaan groeien. Misschien is het spannend, misschien heb je er tegenop gezien. Maar, hé, het is God die iets nieuws wil doen. Het is je hemelse vader.
Joël 2:13 zegt dat God genadig is en barmhartig, geduldig en rijk aan goedertierenheid, en Hij heeft berouw over het kwaad. Hij is geduldig, liefdevol en goed. Hij zegt: Kom terug! Kom terug bij mij.
Paulus zegt in de Bijbel dat als je met God leeft en Jezus kent, je een nieuwe mens hebt aangetrokken. (Kol. 3:10)
De Bijbel heeft het over een nieuwe en levende weg die Jezus voor ons heeft klaar gemaakt. (ingewijd, Hebr. 10:20)
In Openbaring 21:5 staat: En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw.

Nieuw, nieuw, nieuw. God wil iets nieuws doen. En het kan nu beginnen.
Je mag een nieuwe mens worden. Je mag een nieuwe en levende weg gaan. Jezus wil alle dingen nieuw maken.
Dat betekent dat de Here Jezus er telkens bij is. Hij is bij jou. Als je nieuwe dingen doet. Hij is bij jou, als je radicale keuzes maakt. Hij is bij jou als je een nieuwe en levende weg gaat.
Hij is er. Hij is er bij. Hij is. Hij is God.

Gerdo