Mattheus 6 vanaf vers 31:

31 Vraag je dus niet bezorgd af: Wat zullen we eten? of: Wat zullen we drinken? of: Waarmee zullen we ons kleden? – 32  dat zijn allemaal dingen die de heidenen najagen. Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben.
33  Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden.
34  Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.

Dat is toch gaaf? Zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je er bij gegeven worden! Wat zegt de Bijbel eigenlijk over het Koninkrijk van God?

In de Basis Bijbel staat het als volgt:

33 Geef het Koninkrijk van God en het doen van Gods wil de eerste plaats in jullie leven. Dan zal Hij jullie al deze dingen geven. 34 Maak je dus geen zorgen over de volgende dag. Want de volgende dag zal weer zijn eigen zorgen met zich meebrengen. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen problemen.

Het Koninkrijk van God zoeken is dat je de dingen van het Koninkrijk van God en het doen van de wil van God op de eerste plaats zet in je leven.
Het gaat dus om het kennen van God, om gehoorzaamheid aan God, om het doen van wat God wil. En als je dat doet, dan zorgt Hij voor je. Dan zorgt Hij dat het jou aan niets ontbreekt. Het gaat dus niet om hebben, hebben, hebben, maar om luisteren, gehoorzamen, aanbidden en ontvangen.

Weet je hoe ik kan om gaan met die tekst? Met “Geef het Koninkrijk van God en het doen van Gods wil de eerste plaats in jullie leven. Dan zal Hij jullie al deze dingen geven”?

  1. Doe het letterlijk. Als je nog van alles moet doen, en er staan ook dingen van het Koninkrijk op je lijstje, begin daar dan mee. Doe dat dan echt eerst, dan zal je zien dat die andere dingen daarna ook wel op hun plekje vallen.
  2. Als je moet kiezen tussen iets van het Koninkrijk en iets anders: kies dan voor het Koninkrijk. God zal je keuze zegenen en Hij zal je de andere dingen op een ander moment geven.
  3. Als je een beslissing moet nemen ergens over, zoek dan de wil van God. Bid er voor. Leg het God voor. Zoek eerst het Koninkrijk van God en neem dan pas je beslissing.
  4. Als je een probleem ervaart (geld, technisch, werk, relatie): laat dan je eerste handeling zijn dat je er voor bidt, nog voordat je praktische oplossingen zoekt.

Zo maar wat voorbeelden van hoe je hier mee kan om gaan.

Weet je, omdat ik in Nederland woon, in het Koninkrijk Nederland, zorgt de overheid ook voor mij. Ik betaal belasting en daardoor zijn er scholen, mooie wegen en fietspaden en wandelpaden, daardoor wordt de vuilnis opgehaald, is er politie en een leger,  waardoor het best veilig is in Nederland. Een staatshoofd hoort bescherming te geven. Zo is het ook met het Koninkrijk van God. Als je bij het Koninkrijk van God hoort, als je opnieuw geboren wordt,  dan hoor je bij Koning Jezus. Je bent dan een kind van de Koning en dat geeft bescherming.
Luisteren, gehoorzamen en aanbidden en het doen van Gods wil, dat geeft de bescherming van de Koning. Het geeft je dus niet alleen ‘al het andere bovendien’, maar ook een stuk veiligheid.

Geef het Koninkrijk van God en het doen van Gods wil de eerste plaats in jullie leven. Dan zal Hij jullie al deze dingen geven. Ga er mee aan de slag!
Weten jullie dat dit ook ‘opstaan en gaan bouwen’ is, zoals in het motto staat?

Gerdo