De zomerperiode, waarin veel mensen op vakantie gaan.
Anderen kunnen misschien niet op vakantie, om hen heen wordt het rustig en stil.
Voor wie op vakantie gaat: die periode is bedoeld om tot rust te komen.
Om de drukte achter je te laten. Om bij te tanken.
Ik dacht bij mezelf: wat zegt de Bijbel hier eigenlijk over?
Ik heb het gecontroleerd: het woord vakantie komt niet voor in de Bijbel (echt!) Het woord zomer wél.

De strekking is dat God de seizoenen heeft gegeven.
Genesis 8:22 Voortaan, al de dagen van de aarde, zullen zaaitijd en oogsttijd, koude en hitte, zomer en winter, dag en nacht niet ophouden.
De strekking is ook, dat we een voorbeeld moeten nemen aan de mier, die zijn eten verzamelt in de zomer.
Spreuken 6:6 Ga naar de mier, luiaard, zie zijn wegen en word wijs. 7. Hoewel hij geen aanvoerder heeft, geen leidinggevende of heerser, 8. maakt hij zijn eten gereed in de zomer, verzamelt hij zijn voedsel in de oogsttijd.
Spreuken 10:5 Wie in de zomer verzamelt, is een verstandige zoon, wie in de oogsttijd diep slaapt, is een zoon die beschaamd maakt.
De Bijbel spreekt op verschillende plaatsen ook over zomervruchten. Vruchten die je verzamelt in de zomer, waar je later profijt van hebt.
Ook is de zomer volgens de Bijbel de oogsttijd.

Waar wil ik naar toe?
Of je nu op vakantie gaat of niet, wat is jouw oogst van deze zomer? Wat zijn de vruchten die je verzamelt in dit seizoen, in de komende twee maanden, juli en augustus? Wie in de zomer verzamelt, is een verstandige zoon (of dochter)! Wij zijn niet op deze wereld om onszelf te vermaken, om zo rijk mogelijk te worden of om populair, beroemd of maatschappelijk succesvol te zijn. In Jesaja 43 spreekt God over Zijn volk. Maar in vers 7 staat ook:
Ieder die genoemd is naar Mijn Naam, die heb Ik tot Mijn eer geschapen, die heb Ik geformeerd, ja, die heb Ik gemaakt.
Wij noemen onszelf Christenen. Genoemd naar de naam van Christus. We zijn geschapen om Hem te eren die ons geschapen heeft. Dat is het hoogste doel in ons leven. En daar kunnen we handen en voeten aan geven door Hem te dienen met alles wat in ons is. Jezus leert ons immers ook in Mattheüs 22:37 – 39: Jezus zei tegen hem: U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dit is het eerste en het grote gebod. En het tweede, hieraan gelijk, is: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. 

Na de zomer start er weer een nieuw seizoen. Ook in de kerk. Wat kan of mag onze bijdrage zijn in het Koninkrijk van God en in de maatschappij?
Welke zomervruchten breng je mee naar de gemeente  en je omgeving? Wat heb je in de zomer geoogst en breng je mee naar je broeders en zusters, familie, collega’s, buren en vrienden? Het grootste gebod is: de Heer, jouw God, liefhebben met heel je hart, met heel je ziel en met heel je verstand. Het tweede, daaraan gelijk, is: jouw naaste liefhebben als jezelf. Weet je wat mij opvalt? Dat ikzelf er niet in voor kom. Het gaat alleen over God en mijn naaste. De enige manier waarop ik er zelf in voor kom is liefhebben. Van God en van mijn naaste. En dat gaat dus over geven, niet over ontvangen. Het gaat niet om mijzelf, om wat ik er zelf uit haal. Het gaat om de liefde die ik geef aan God en naaste. Zomervruchten verzamelen en oogsten is denk ik dan ook niet alleen bedoeld om er zelf beter van te worden, maar om te delen met God en mijn naaste. Natuurlijk mag je genieten (lekker hoor, die zomervruchten, zoals perziken en nectarines, aardbeien en bessen!). Natuurlijk mag je zelf een goede tijd hebben. Maar laat dat niet ons enige doel zijn. Wees alert op wat God wil doen, wil laten zien, wil zeggen. Misschien als voeding voor je eigen ziel, om te groeien en om samen met God te genieten. Maar misschien ook om door te geven aan broeders of zusters. Misschien moet je het inmaken of conserveren, overdenken en herkauwen. Om het te delen en in te zetten op Gods’ tijd.

Ik hoop dat iedereen een fijne zomer heeft, thuis of ergens anders.
Verzamel voedsel in de oogsttijd, want wie in de zomer verzamelt is een verstandige zoon en dochter (van God….).
Ik wens jullie dus ook een rijke oogst!

Gerdo